Istoria becului: origine si inventator

Ajungi acasa noaptea, rasuciti un comutator si lumina se aprinde. Este magic? Nu, se datoreaza becului. O inventie care functioneaza cu electricitatea si care a schimbat viata fiintei umane. Trebuie sa stiti ca nu a fost intotdeauna atat de simplu. In acest articol explicam istoria becului, care a inventat becul si multe altele. Vezi mai multe produse de iluminat in Magazinul Domicilio.ro.

Cine a inventat becul

Becul sau lampa incandescente a fost opera a doua genii: englezul Joseph W. Swan (1828 – 1914) si americanul Thomas Alva Edison (1847 – 1931). Primul bec electric a fost facut la 21 octombrie 1879, dupa multi ani de experimente si defectiuni.

Multi oameni cred ca inventatorul becului a fost Thomas Edison, dar ceea ce a realizat cu adevarat a fost sa perfectioneze inventia lui Joseph Swan si a functionat mai eficient si mult mai mult timp. In plus, Edison a brevetat si la 27 ianuarie 1880 becul electric sau becul cu incandescenta, ceea ce Swan nu a facut.

Ambii doreau acelasi lucru: sa transforme electricitatea in lumina printr-un instrument care sa imbunatateasca rezultatele lampii cu arc electric deja existente inventata in 1811, de Humphrey Davy (1778 – 1829).

Istoria becului

Acesta a fost testat cu diferite filamente metalice incandescente, si chiar si cu altele de origine vegetala, cum ar fi bumbacul sau fibra de bambus carbonizat si inchise ermetic in vid in interiorul unui glob de sticla, stabilind conexiunea prin doua fire de platina.

Durata de viata utila a acelui bec a fost efemera, de cateva sute de ore, iar performanta a fost limitata: a dat putina lumina si, de asemenea, nu a ramas constanta, ci a palpait si a scazut in intensitate. Principala problema intalnita de inventatorii becului electric, Edison si Swan, a fost cum sa impiedice topirea filamentelor de caldura. In 1883 a fost incercat cu filamente realizate cu o solutie de celuloza.

In 1905, a fost testat cu carbon metalizat capabil sa reziste la temperaturi ridicate si sa ofere o luminozitate acceptabila: patru lumeni pe watt.

Dar performanta a fost slaba si durata becului foarte slaba. Solutia definitiva a fost gasita in filamentele metalice: mai intai osmiu si apoi tantal. In 1909 becul a fost aproape configurat cu filamentul de wolfram.

Primele becuri au fost lucrate manual, deci a fost un produs scump. Astazi, acestea sunt produse in masa folosind masini automate care produc mii de becuri pe ora. Ca o curiozitate, exista un bec care este aprins de mai bine de 119 ani. Acesta functioneaza fara intrerupere din 1901 si este situat intr-o statie de pompieri din California, in Statele Unite.

Originea becului- pentru a intelege mai bine functionarea acestuia

Nu puteti intelege originea becului fara a sti mai intai putin despre electricitate. Cuvantul electricitate este grecesc: de la termenul elektron = chihlimbar. De fapt, filosoful Thales de Milet a descris (624 i.Hr. – 546 i.Hr.) in 600 i.Hr., puterea electrostatica a unei bucati de rasina fosila care a fost adusa de pe tarmurile Marii Baltice, chihlimbar.

Cum poti folosi iluminatul eficient?

Alegerea becurilor, corpurilor de iluminat potrivite si apoi folosirea corecta a iluminatului – prin stingerea luminilor atunci cand nu le folositi si folosind lumina naturala ori de cate ori este posibil – va va face casa mai confortabila, mai eficienta din punct de vedere energetic si va va economisi bani la facturile de energie.

Diodele emitatoare de lumina (LED-urile) si lampile fluorescente compacte (CFL) va vor costa mult mai putin de functionare decat cu halogen si alte lumini incandescente. Un bec nou poate produce aceeasi cantitate de luminozitate (masurata in lumeni) ca un bec traditional folosind mult mai putina energie electrica (Wati).

Cu cat puterea este mai mare, cu atat costul de functionare este mai mare. Reduceti-va facturile de energie trecand la LED -uri si CFL -uri in intreaga casa, inlocuind luminile cu halogen. Utilizati aplicatia Light Bulb Saver pentru a identifica cele mai bune becuri pentru a inlocui becurile cu incandescenta si cu halogen.

Folosirea downlight mai degraba decat a dispozitivelor suspendate sau fluorescente va insemna ca trebuie sa instalati mai multe lumini, ceea ce duce la o utilizare mai mare a energiei si la costuri de functionare. Planificati un iluminat eficient din punct de vedere energetic pentru a economisi energie si bani.

Cu cat luminile sunt lasate mai mult aprinse, cu atat costurile de functionare vor fi mai mari. Opriti luminile atunci cand nu sunt in uz, pentru a reduce costurile cu energia de iluminat.

Tabel care prezinta downlight-urile cu halogen care folosesc mult mai multa energie decat iluminatoarele CFL sau LED intre orele 15:00 si 12:00.

Dimensiunea si orientarea ferestrelor dvs. vor afecta cantitatea de lumina solara care intra in casa dvs.

Ferestrele orientate spre vest, est si nord tind sa fie expuse la lumina soarelui, in timp ce ferestrele orientate spre sud aproape ca nu primesc lumina directa a soarelui. Daca planuiti o renovare , luati in considerare sa va orientati zonele de locuit si ferestrele spre nord si camerele in care petreceti mai putin timp spre sud. Acest lucru va profita de soare, mentinand aceste incaperi calde, luminoase si primitoare.

Daca ti-a placut arata si altora!