Problemele pe care le intampinam atunci cand vrem sa incepem o afacere

Fiecare strada din centrul orasului are o locatie care este „blestemata”. Intr-o luna, acolo a fost o pizzerie. Sase luni mai tarziu, in acelasi loc, am gasit o cafenea. Dupa inca patru luni, acelasi loc gazduia un magazin de electronice. In prezent, locul e liber pentru inchiriat. Exista, oare, forte supranaturale pe care sa dam vina pentru aceste esecuri sau proprietarii pur si simplu au luat decizii neinspirate cu privire la afacerile lor?

Celebra statistica care spune ca 80 % din afacerile noi esueaza in primii cinci ani poate fi considerata mai mult o legenda urbana. Potrivit datelor preluate de la intreprinderile mici de catre Census Bureau din Statele Unite, 76 % din micile afaceri care au inceput in 1992 inca mai functionau si in 1996. Si doar 17 procente din micile afaceri care au fost inchise in 1997 s-au datorat falimentului.

Intreprinderile mici reprezinta, in continuare, motorul economiei Statelor Unite, iar antreprenorii constituie, inca, marea majoritate a angajatorilor. In 2007, o medie de 497 000 de noi intreprinderi au fost create in fiecare luna in Statele Unite ale Americii.

Daca ne gandim la aderarea in randurile celor care desfasoara activitati independente, atunci trebuie sa invatam din greselile altora. Vom detalia in cele ce urmeaza 2 din problemele frecvente pe care le intampinam atunci cand incepem o afacere noua.

Cercetarea de piata insuficienta

Fundamentul fiecarei afaceri de succes este o idee solida. Dar cum putem sti daca ideea noastra pentru o afacere noua este buna? Prietenul nostru cel mai bun ar putea crede ca este geniala, insa ce se intampla in cazul in care clinetul crede ca aceasta este una proasta? Prin urmare, inainte de a investi bani in noua afacere, trebuie sa desfasuram activitati de cercetare de piata.

O problema frecventa pentru noile afaceri este aceea ca investitorii supraestimeaza marimea pietei potentiale. Toate produsele si serviciile au unul sau mai multe criterii demografice tinta. Un dispozitiv automat de curatat incaltaminte nu va fi cumparat de femeile intre 18 si 24 de ani. Ar fi mult mai inteligent sa luam drept grup-tinta barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani. Trebuie sa facem un studiu de piata si sa vedem cat de mare este grupul-tinta din zona in care activam. Astfel, vom avea parte de o proiectie realista a dimensiunii grupului-tinta.

Alte resurse bune pentru cercetarea de piata sunt targurile si expozitiile. Am putea merge cu prototipul nostru de dispozitiv automat de curatat incaltamintea la un showroom si sa solicitam feedback participantilor si furnizorilor. Trebuie sa acordam o atentie deosebita feedback-ului negativ.

Planul de afaceri slab

Prea multi antreprenori se aboneaza la fantezia cu „servetelul de hartie”; tot ceea ce ne trebuie este o idee geniala mazgalita pe un servetel si milioanele vor incepe sa curga. Adevarul este ca nicio afacere noua nu a reusit vreodata fara un plan de afaceri detaliat si aprofundat.

Scrierea unui plan de afaceri ne va ajuta sa ne concentram misiunea si scopul afacerii noastre, sa ne dam seama exact cum va functiona aceasta si, totodata, ne va ajuta sa realizam in mod realist cat de multi bani vom putea scoate din aceasta afacere. Toate planurile de afaceri solide ar trebui sa includa proiectii oneste de vanzari bazate pe o cercetare de piata bine facuta si o analiza competitiva.

Daca ti-a placut arata si altora!