Protejeaza-ti casa cu un cos de fum de calitate

Protejarea casei tale este o prioritate esentiala, iar cand vine vorba de cosuri de fum de calitate, acestea pot fi un instrument valoros in acest sens. Acesta poate ajuta la evacuarea fumului si a gazelor periculoase produse de focul din soba, reducand astfel riscul de producere a incendiilor.

Un cos de fum de calitate poate face diferenta intre siguranta casei tale si un pericol potential. Un cos de fum defect sau obstruat poate bloca evacuarea fumului si a gazelor, ceea ce poate duce la producerea de incendii sau la intoxicatii cu monoxid de carbon. De aceea, este important sa alegi un cos de fum de calitate si sa il intreti in mod adecvat.

Un cos de fum de calitate trebuie sa indeplineasca anumite standarde de siguranta si sa fie realizat din materiale rezistente la caldura si la coroziune. Ar trebui sa verifici daca cosul de fum ales respecta normele si reglementarile locale in ceea ce priveste instalarea si intretinerea acestuia. De asemenea, ar trebui sa consulti un profesionist in domeniu pentru a te asigura ca cosul de fum este potrivit pentru casa ta si ca este instalat corect si in siguranta.

In plus fata de protejarea casei tale, un cos de fum de calitate poate oferi si alte beneficii importante. Unul dintre acestea este imbunatatirea eficientei focului in soba. Daca cosul de fum este defect, acesta poate bloca evacuarea fumului si a gazelor, ceea ce poate duce la o ardere defectuoasa a lemnului sau a altor materiale combustibile. Un cos de fum de calitate poate asigura o evacuare eficienta a fumului si a gazelor, ceea ce poate imbunatati eficienta focului si poate reduce cantitatea de lemn sau de alte materiale combustibile necesare pentru incalzire.

Un alt beneficiu important al unui cos de fum de calitate este protectia impotriva radonului. Radonul este un gaz radioactiv natural care se poate forma in sol si care poate patrunde in casa prin crapaturile sau prin partile neacoperite ale fundatiei. Expunerea la radon poate fi periculoasa, deoarece poate cauza probleme grave de sanatate, cum ar fi cancerul pulmonar. Un cos de fum de calitate poate ajuta la evacuarea radonului din casa, oferind astfel protectie impotriva acestui pericol.

In cele din urma, un cos de fum de calitate poate adauga valoare casei tale. O casa cu un sistem de incalzire eficient si sigur poate fi mai atractiva pentru cumparatori si poate avea o valoare mai mare decat o casa fara aceste caracteristici. De asemenea, o casa cu un cos de fum in stare buna poate avea mai putine probleme cu incalzirea sau cu siguranta in timp, ceea ce poate face ca aceasta sa fie mai atractiva pentru cumparatori.

In concluzie, un cos de fum de calitate poate oferi protectie impotriva incendiilor si a gazelor periculoase, imbunatatirea eficientei focului, protectia impotriva radonului si adaugarea de valoare casei tale. Intretine cosul de fum in mod regulat pentru a te asigura ca acesta functioneaza corect si pentru a minimiza riscurile care pot aparea.

Istoria cosurilor de fum

In timpul secolului al XVI-lea, Louis Savot, un medic parizian, a intreprins un studiu „stiintific” al cosurilor de fum. El a sugerat imbunatatiri semnificative – ingustarea latimii semineului si necesitatea unui cos neted, astfel incat mai putin aer sa patrunda in cos in jurul partilor laterale ale semineului si creand un tiraj mai puternic in cos. In America coloniala, din cauza abundentei rezervelor de combustibil din lemn, semineele au ramas adanci, oferind mult spatiu pentru o oala mare suspendata. Deoarece cei mai multi dintre primii colonisti au venit din Anglia, ei au urmat traditia britanica de a gati pe o vatra mare deschisa.

Colonistii germani au introdus soba cu „cinci placi” in Pennsylvania la inceputul secolului al XVIII-lea, desi colonistii francezi au dezvoltat ceva similar in Canada ceva mai devreme. Pana la mijlocul secolului al XVIII-lea, deficitul de lemn a dus la cresterea costurilor cu combustibilul si o varietate de inventatori, inclusiv Benjamin Franklin, Charles Wilson Peale si Benjamin Thompson, cunoscut mai tarziu sub numele de Contele Rumford, au proiectat sobe pentru a reduce caldura care iese pe cos de fum.

In anii 1740, Benjamin Franklin a inventat „Locul de foc din Pennsylvania” pentru a imbunatati eficienta incalzirii caselor. Intre 1762 si 1785 si-a intrebat „Junto” cu privire la cauza si vindecarea cosurilor de fum afumat si, in 1768, Lordul Kames din Edinburgh i-a scris lui Franklin numindu-l „un doctor universal pentru fum” si l-a intrebat cum sa vindece cosul de fum afumat din noua sa casa.

Franklin a publicat „Observatii privind cauzele si vindecarea cosurilor fumigene” in 1787. „Semineul Pennsylvania” al lui Franklin, inventat in 1742, iar soba lui Franklin, inventata in 1771, au fost concepute pentru a arde combustibilul mai eficient, reducand cantitatea de fum dispersat in aer. Soba Franklin, o versiune mica din fonta a semineului sau din Pennsylvania, a fost rapid adoptata ca incalzitor pentru incaperi mici inainte de Revolutia Americana.

Daca ti-a placut arata si altora!