Recunoasterea tacamurilor: cum sa fii impecabil la masa alegand intotdeauna tacamurile potrivite

De cate ori, in timpul unei seri de gala, v-ati trezit la masa fara sa stiti ce furculita sa folositi?

Arta mesei

Aranjarea mesei cu diferite feluri de mancare este o adevarata arta care respecta reguli precise si care va permite sa faceti o impresie buna oaspetilor in timpul unei ocazii speciale. Este important sa se creeze un mediu rafinat si armonios. Alegeti cea mai potrivita fata de masa si centru de masa cu flori, farfurii si pahare elegante pana la tacamuri.

Greselile nu sunt permise, mai ales daca protagonistul intalnirii conviviale este o persoana la care tineti la fel de mult ca si partenerul. Nu uitati ca “mai putin inseamna mai mult”. Asezati prea multe tacamuri nu face decat sa creeze confuzie: este mai bine sa va limitati la tacamurile necesare pentru cel mult trei feluri de mancare.

Furculita din stanga farfuriei

Furculita de masa. Aceasta este furculita principala, cea mai apropiata de farfurie (in stanga) si poate fi folosita si pentru a manca peste, daca nu exista furculita specifica.

Furculita de peste. Are dintii mai scurti si mai largi decat o furculita de masa si este de obicei situata mai la stanga acesteia. Acest lucru se datoreaza faptului ca preparatele din peste sunt servite inaintea celor din carne.

Furculita pentru desert. Aceasta este mai mica decat furculita principala si este asezata orizontal in fata farfuriei, cu manerul indreptat spre stanga.

Cutitele la dreapta farfuriei

Cutit pentru carne. In mise en place este tacamul, in dreapta, cu manerele indreptate spre dreapta si este mai aproape de farfurie. Are o forma mai mare si este folosit pentru taierea carnii si a tuturor celorlalte alimente, cu exceptia pestelui, oualor si legumelor.

Cutit pentru friptura. Acesta este un cutit pentru carne, cu o lama mult mai ascutita si mai ascutita.

Cutit pentru desert. La masa, se aseaza deasupra farfuriei in pozitie orizontala, cu lama orientata spre farfurie si manerul spre dreapta. Este mai mic decat cutitul pentru carne.

Cutit de peste. Pestele este intotdeauna servit inaintea carnii, motiv pentru care se afla in dreapta cutitului de peste. Acesta are o forma speciala de spatula care permite indepartarea oaselor.

Cutit pentru unt. Acesta este plasat in farfuria pentru unt si este similar cu cutitul de desert cu o lama mai rotunjita.

Linguri la dreapta farfuriei

Lingurile de supa se aseaza in dreapta farfuriei, cu partea concava in sus. Amintiti-va ca, daca nu veti servi supa, lingura nu ar trebui sa fie deloc pe masa.

Lingura de supa. Aceasta se afla in dreapta farfuriei si este folosita pentru a servi supe.

Lingura de desert. Acesta se aseaza in fata farfuriei, pe orizontala, cu manerul indreptat spre dreapta, si este putin mai mic decat furculita si cutitul de desert.

Lingura de bulion. Se foloseste pentru a amesteca bulionul si are o forma usor rotunjita.

Ceai, cafea si lingura de inghetata. Usor mai mica decat lingura de desert si se afla pe farfurie, in dreapta cestii. Acesta este utilizat doar pentru a amesteca bautura. Lingura de cafea este mult mai mica decat cea de ceai si se aseaza pe farfuria pe care se sprijina ceasca. Lingura de inghetata are o concavitate plata, usor patrata.

Cum au aparut lingurile

De cand mananca oamenii, au nevoie de o ustensila de mancare pentru a culege mancarea. La fel ca colegii sai de masa, cutitul sifurculita, designul lingurii este simplu. Luati o versiune mai mica a unui bol putin adanc si atasati-i un maner. Voila! Tu ai creat lingura. Dar istoria lingurii nu a fost atat de simpla.

Cuvantul „lingurita” deriva din cohlea in greaca si latina, ceea ce inseamna „cochilie spirala”, deoarece scoicile au fost adesea folosite ca linguri devreme datorita formei si dimensiunii lor. Abia dupa ce oasele au fost atasate ca manere, lingura pe care o stim astazi a inceput sa prinda cu adevarat forma.

Cele mai vechi iteratii de linguri au fost facute din materiale care erau cel mai usor accesibile civilizatiilor antice care le foloseau. Aproape fiecare parte civilizata a lumii a folosit linguri intr-o forma sau alta de-a lungul istoriei.

Istoricii nu pot determina ora exacta a inventarii lingurii, dar arheologii pot indica dovezi in jurul anului 1000 i.Hr. Ale unor linguri din Egiptul Antic, facute din lemn, fildes, silex si piatra si impodobite cu hieroglife sau simboluri religioase. Aceste ustensile erau detinute strict de faraoni sau alte zeitati.

In alte parti ale lumii, lingurile din dinastia Shang din China erau in general facute din os. Grecii si romanii antici, in special cei bogati, au inceput sa modeleze linguri folosind bronz si argint. Acest lucru a continuat pana in Evul Mediu, cand lingurile erau fabricate din coarne de vaca, lemn, alama si cositor. Daca ar putea fi modelat, ar putea fi o lingura.

Cele mai vechi mentiuni despre lingura in Anglia pot fi datate din 1259, cand relatarile din garderoba regelui Edward I mentioneaza linguri. Nu numai ca lingurile au fost folosite ca ustensile de mancare in acea perioada, dar, la fel ca Egiptul Antic, lingurile au avut semnificatie in ceremonii ca semn al bogatiei si puterii. In timpul incoronarii unui nou rege britanic, noul suveran numit avea sa fie uns cu o lingura ceremoniala.

 

Daca ti-a placut arata si altora!