Majoritatea persoanelor care locuiesc la tara aleg sa isi instaleze cazane pe lemne din motive usor de inteles: este un sistem de incalzire adaptabil, foarte simplu de folosit, ne ofera o autonomie foarte buna, in timp ce puterea termica este la randul sau foarte mare. Mai mult decat atat, din punct de vedere economic, centrala pe lemne se dovedeste a fi o alegere foarte eficienta dar si economa, scutindu-ne de facturile pentru gaze.
Ne-am propus sa redactam un articol despre eficientizarea cazanului in siguranta precum si despre cum trebuie sa fie intretinut corespunzator. Respectand sfaturile de mai jos vei reusi sa prelungesti durata de viata a cazanului si sa te bucuri de performante superioara.
Incaperea cazanului trebuie sa fie realizata responsabil
Foarte multe persoane nu ofera suficient de multa atentie incaperii in care instaleaza cazanul iar acest lucru duce la scaderea duratei de viata a acestuia dar si la scaderea randamentului sau. Desi nu exista prea multe cerinte pentru incaperea cazanului, acele putine reguli sunt insa de o importanta incontestabila.
In primul rand, anexa in care cazanul este instalat trebuie sa aiba un nivel de umezeala cat mai scazut. De asemenea, suprafata ar trebui sa fie plata si rezistenta pentru instalarea cazanului. Accesul la aceasta anexa ar trebui de asemenea sa fie cat mai facil.
Specialistii recomanda instalarea cazanului intr-o anexa care sa fie putin mai departe de casa. Astfel pot fi evitate diferite probleme precum avariile sau alte accidente.
Materialele folosite pentru constructia camerei cazanului trebuie sa fie de tip neinflamabil. Stropuva-Romania.ro recomanda ca aceasta sa fie ridicata din caramida sau BCA, iar geamul sa fie de tip normal si nu din termopan. Usa anexei ar trebui la randul sau sa fie din material metalic, iar deschiderea este se recomanda a fi spre exterior.
Cosul de fum al cazanului are o importanta superioara
Cosul de fum reprezinta un element cheie al sistemului de incalzire. Iar daca nu este instalat corespunzator, atunci pot aparea diferite probleme si neplaceri.
In primul rand ar trebui sa respecti recomandarile furnizorului centralei in legatura cu dimensiunile cosului de fum.
Manualul de instructiuni pentru instalarea si intretinerea cazanelor Stropuva ne recomanda instalarea unui cos calitativ din otel inoxidabil sau din ceramica. In ceea ce priveste inaltimea cosului aceasta ar trebui sa fie de cel putin 6 metri, iar varful acestuia ar trebui sa fie cu 0.5 metri mai inalt decat acoperisul.
Un alt sfat oferit de catre instalatori este ca sectiunea interioara a cosului de fum sa nu depaseasca dimensiunile locului in care se face racordarea. Cu cat se curata cosul mai des, cu atat riscurile de a se infunda scad, iar randamentul creste.
Pune accent pe partea de siguranta
Echipamentele de siguranta sunt obligatorii. Iar cand vorbim despre echipamente de siguranta la o centrala pe lemne ne referim la termometru, regulatorul de tiraj, la pompa de circulatie, la supapa de siguranta si la alte elemente de acest tip. Furnizorul cazanului trebuie asadar sa iti garanteze ca modelul achizitionat poate fi utilizat in conditii de siguranta deplina.
Curata periodic cazanul de cenusa iar astfel acesta va avea o perioada de functionare extinsa si totodata va fi mult mai usor de aprins focul. Peretii interiori pot acumula in urma condensului diferite reziduri pe care trebuie sa le indepartezi folosid o perie de sarma, astfel incat sa eviti afectarea peretilor cazanului.
Alegand o centrala de calitate conform necesitatilor tale dar si oferind atentie intretinerii acesteia, te vei putea bucura de o centrala termica pe lemne cu o durata de viata prelungita. Vezi oferta celor de la stropuva-romania.ro si cu siguranta vei gasi o centrala ideala conform asteptarilor tale.