Istoria bradului de Craciun

Potrivit povestii, se pare ca Sfantul Bonifaciu, evanghelizator in anul 700, a descoperit ca in Europa locuitorii sarbatoreau nasterea zeului soarelui “FreY” si fertilitatea la acea vreme aproape de Craciunul crestin.

Sfantul Bonifaciu, care era evanghelizator al Germaniei, a luat un topor si a taiat un copac consacrat lui Thor (zeul Tunetului) si a plantat in schimb un brad; fiind vesnic verde, asa ca a vrut sa reprezinte dragostea lui Hristos schimbandu-i sensul.

El a impodobit bradul cu mere simbolizand pacatul originar si ispitele si l-a insotit cu lumanari simbolizand dragostea lui Hristos. De-a lungul timpului, merele si lumanarile au devenit sfere, instalatii de brad si ornamente. Pentru exterior recomandam o instalatie perdea luminoasa.

Mai tarziu a fost adaugata traditia de a pune cadouri pentru copii, care in cazul Germaniei a fost declarata a fi trimisa de Sfantul Nicolae, iar in alte culturi Mos Craciun sau Magii.

Primul brad de Craciun, asa cum este cunoscut astazi,  a aparut in Germania,unde a fost implantat pentru prima data in 1605 . A ajuns in Finlanda in 1800,in timp ce in Anglia a facut acest lucru in 1829,iar la Castelul Windsor a fost vazut pentru prima data in 1841.

Cand ne instalam brazii de Craciun, continuam o traditie veche de acum mai bine de 147 de ani…

Brazi naturali sau sintetici ?Care sunt mai ecologici?

Calculele organizatiei britanice Carbon Trust, specializata in strategii de reducere a carbonului si de eficienta a resurselor, indica faptul ca transportul si indepartarea brazilor din taierile naturale are un impact ridicat asupra mediului.

Brazii de Craciun de 2 metri inaltime ajung in gropile de gunoi care lasa o amprenta de carbon de 16 kg de emisii de CO2. In schimb, un brad natural care este reciclat dupa ce a fost utilizat produce aproximativ 3,5 kg de CO2.

La randul sau, un brad artificial de Craciun, de asemenea inalt de 2 metri, lasa aproximativ o amprenta de 40 kg de CO2.

Adica, arborele artificial ar trebui sa fie reutilizat de 10 ori, nu pentru a salva, ci pentru a-si mentine impactul asupra mediului la egalitate cu arborele natural reciclat.

Brazii de inchiriat

In Regatul Unit, o noua modalitate ar putea pune capat acestei competitii dintre cele doua extreme.

Sunt brazi de inchiriat, o industrie care a crescut cu 30% in aceasta tara in ultimii ani, fiind foarte utila atat in salvarea mediului cat si o modalitate ieftina de a avea un brad de Craciun in casa.

Potrivit lui Craig Tennocl de la Costfwold Fir, brazii sunt crescuti in ghivece speciale care le permit sa fie sapati si replantati an de an.

Clientii platesc un depozit si primesc instructiuni pentru a-si pastra bradul in stare buna, cum ar fi pastrarea lor departe de sursele de caldura, udarea lor zilnica si in interior pentru anumite momente.

Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la aceasta metoda si se asteapta ca pe viitor, aceasta sa creasca, inlocuindu-se astfel taierea copacilor si sa se consolideze relatia cu mediul inconjurator.

Daca ti-a placut arata si altora!