Anul 2013 , ca si anii precedenti , a fost unul foarte dificil din punct de vedere economic . Insa in 2013 s-a destabilizat unul dintre cei mai importanti piloni de sustinere ce oferea si o stabilitate sezonului residential . Acest pilon atat de important in economie este programul Prima Casa . In momentul in care s-a decis creditarea in lei in cadrul acestui program s-a produs un soc foarte mare pe piata de profil .
Clientii au fost extrem de incantati de aceasta schimbare , dovada fiind avanlansa de cereri de creditare inaintate de acestia . Cei interesati au cumparat tot ce au putut , si-au cheltuit toti banii de care dispuneau , dupa ca s-a instalat o perioada de liniste pe acest segmentul .
Desi exista alte alternative , cu conditii de creditare mult mai avantajoase decat au creditele din programul Prima Casa , acestea cer un avans de 25% . Suma foarte mare pentru cei mai multi clienti . Cazurile in care clientii au economii suficiente care sa acopere 25% din valoarea unui credit sunt extrem de rare .
Efectele schimbarilor produse in regulile de creditare din cadrul programului Prima Casa s-au resemtit foarte mult in cazul locuintelor vechi din cartiere . Cei mai multi dintre proprietari au decis sa astepte ca piata sa isi revina decat sa vanda la un pret absurd .
Anca Ghita , manager general 2000 , declara in urma cu ceva timp pentru Imopedia.ro ca desi se resimte o scadere a tranzactiilor acest fapt nu a condus implicit si la o scadere a preturilor , o situatie foarte neobisnuita . Cu toate acestea interesul clientilor este aproape nul .
In momentul de fata , in Bucuresti de exemplu , in regiunea Drumul Taberei , un apartament cu trei camera se vinde cu pretul unuia cu doua camere . Este evident faptul ca aceast femoment nu are loc numai in Bucuresti .
In aceste conditii , cei mai multi proprietari incearca sa obtina sumele de bani de care au nevoie din alte surse . Acestia prefera sa tina proprietatile pana in momentul in care pretul acestora va reveni cat de cat la normal .
Proprietatile elitiste , acelea care oricum nu erau incluse in programul Prima Casa , sunt singurele care au ramas la acelas pret . In cartiere , de-a lungul anului 2013 , pretul apartamentelor a scazut cu 10-15% .
Agentii imobiliari se plang ca desi s-au inregistrat preturi cu pana la 10.000 de euro mai mici pentru apartamentele cu trei camere acestea nu se cumpara . Nu acelas lucru se poate spune despre apartamentele a caror pret depaseste 100.000 euro .In cazul acestor proprietati pretul a ramas acelas , insa , cum este de asteptat clientii sunt foarte putini .
Este binecunoscut faptul ca , pe timp de criza , piata imobiliara este extrem de dinamica . Anumite segmente , care in mod normal au o oarecare stabilitate , pot sa ajunga peste noapte extrem de riscante pentru cei interesati . Criza poate devenii o adevarata mina de aur pentru cei capabili sa speculeze in momenmtele oportune .
Potrivit specialistilor , avand in vedere situatia economica din momentul de fata , inchirierile si terenurile par sa fie cele mai profitabile segmente ale pietei .
In ultima perioada , se pare ca apetitul clientilor , in special persoane fizice , de a-si contrui case este din ce in ce mai mare . Asta in conditiile in care dezvoltatorii imobiliari se dau peste cap sa construiasca locuinte pentru bugete de criaza .
Din pacate , orice sentiment de nesiguranta aparut pe piata in aceste momente este capabil sa transforme o investitie, aparent sigura , intr-o foarte mare greseala . Anticiparea aparitiei unui astfel de sentiment este o adevarata provocare atat pentru dezvoltatori cat si pentru cumparatori sau proprietari .