Situatia in care trebuie sa vinzi o afacere nu e una neaparat trista. Unii vand pentru ca le merge foarte bine in alte afaceri si nu vor sa se mai complice cu altele, altii vand afaceri deoarece le-au primit ca si mostenire, altii pentru ca au adunat suficienti bani si vor sa traiasca mai linistiti.
Sunt bineinteles situatii in care oamenii vand afaceri pentru ca pur si simplu lucrurile nu mai merg asa cum mergeau candva, pentru ca nu mai reusesc sa o scoata la capat cu afacerea pe care o au.
Nu e deloc simplu sa vinzi o afacere, mai ales daca nu te pricepi. Mai important decat ceea ce ai de facut e ceea ce nu trebuie sa faci cand vinzi o afacere, deoarece multe din greselile pe care le poti face sunt greu de indreptat.
Cand vrei sa vinzi o afacere, in primul rand trebuie sa eviti sa nu ai toate informatiile necesare. Cand un client iti pune tot felul de intrebari, tu trebuie sa stii sa raspunzi imediat la toate. De asemenea, nu poti sa scoti la vanzare o afacere daca nu ai puse la punct actele, deoarece acestea sunt extrem de importante pentru un eventual cumparator.
Se pare ca atunci cand vrei sa vinzi o afacere, increderea in sine prea mare nu este de dorit. Cand anume nu e de dorit? Atunci cand tu crezi ca vei obtine mai mult decat face afacerea ta. Afacerea trebuie evaluata si valorificata in mod corect, altfel, increderea in sine nu te va ajuta.
Cand vinzi o afacere e foarte important si modul in care faci acest lucru. Nu oricine se pricepe la astfel de vanzari. Daca ai experienta in vanzari, daca stii in mod clar ce anume ai de facut, daca ai abilitatile necesare, poti face o treaba excelenta. Daca insa nu te simti pregatit, angajeaza persoanele specializate in vanzarea afacerilor, care vor fi mult mai eficiente ca tine.
O greseala frecvent intalnita in vanzarea afacerilor tine se supraevaluarea acestora. Nu zice nimeni ca nu trebuie sa treci un pret putin mai mare, pentru a lasa loc la negocieri, insa, daca pretul este exagerat, cumparatorii nu te vor contacta prea des.
De asemenea, cand vinzi o afacere confidentialitatea este extrem de importanta. De ce? Pentru ca daca se va afla de faptul ca vinzi afacerea, clientii se pot indeparta de produsele sau serviciile pe care le comercializezi.
O ultima greseala pe care vrem sa o amintim in acest articol se refera la stabilirea intr-un mod reprosabil a termenilor de dupa vanzare. Acest aspect este important deoarece e important pentru tine sa stii daca vei continua pentru o perioada colaborarea, sau daca in momentul in care ai incheiat afacerea ai iesit total din ea.
Tine cont de aceste greseli, greseli pe care trebuie sa incerci sa le eviti cat de mult poti. Lumea afacerilor e mai complicata decat ai putea crede la prima vedere, fapt pentru care trebuie sa ai mare grija la fiecare activitate pe care o faci.