Marketingul digital este unul dintre acei termeni cu care avem cu totii un sentiment ca stim ce inseamna, dar acesta are multe piste, cai, cu care sigur nu oricine e familiarizat.
La nivel inalt, marketing digital se refera la publicitatea difuzata prin canale digitale, cum ar fi motoarele de cautare, site-urile web, social media, e-mail si aplicatii mobile.
Ce face concret marketing-ul digital?
Marketingul digital, promovarea produselor sau a marcilor prin intermediul uneia sau mai multor forme de mijloace electronice, difera de marketingul traditional prin utilizarea mai multor canale si metode care permit unei organizatii sa analizeze campaniile de marketing si sa inteleaga ce functioneaza si ce nu – de obicei in timp real.
Comerciantii digitali monitorizeaza lucruri precum ceea ce este vizionat, cat de des si pentru cat timp, conversiile vanzarilor, ce continut functioneaza si care nu functioneaza etc.
In timp ce Internetul este probabil canalul cel mai apropiat de marketingul digital, altele includ textul mesagerie, mesagerie instant, aplicatii, podcast-uri, panouri electronice, canale de televiziune digitala si radio, etc.
Mass-media digitala este atat de vasta incat consumatorii au acces la informatii oricand si in orice loc pe care il doresc.
Mass-media digitala reprezinta o sursa tot mai mare de divertisment, stiri, cumparaturi si interactiune sociala, iar consumatorii sunt expusi nu doar la ceea ce spune compania ta despre marca ta, dar ceea ce spun media, prietenii, rudele, colegii etc. de asemenea.
Si este mai probabil sa le creada decat pe tine. Oamenii doresc branduri in care pot avea incredere, companii care le cunosc, comunicari personalizate si relevante si oferte adaptate nevoilor si preferintelor lor.
Marketingul digital si canalele asociate sunt importante – dar nu exclud pe celelalte.
Nu este suficient sa stii doar clientii tai, trebuie sa-i cunosti mai bine ca oricine, sa comunici mereu cu ei, sa le asculti parerile despre serviciul sau produsul tau.
Pentru a face acest lucru, ai nevoie de o imagine consolidata a preferintelor si asteptarilor clientilor in toate canalele – web, social media, mobil, direct mail, punct de vanzare etc.
Agentii de marketing pot utiliza aceste informatii pentru a crea si anticipa experiente coerente si coordonate ale clientilor care vor muta clientii de-a lungul ciclului de cumparare.
Cu cat intelegi mai profund cunostintele clientilor in ceea ce priveste comportamentul si preferintele, cu atat este mai probabil sa ii angajezi in interactiuni lucrative.
Provocari cu care se confrunta comerciantii digitali
Proliferarea canalelor digitale
Consumatorii utilizeaza mai multe canale digitale si o varietate de dispozitive care folosesc diferite protocoale, specificatii si interfete – si interactioneaza cu aceste dispozitive in moduri diferite si in scopuri diferite.
Intensificarea concurentei
Canalele digitale sunt relativ ieftine, comparativ cu media traditionala, facandu-le la indemana oricaror afaceri de orice dimensiune. Ca urmare, devine mult mai greu de captat atentia consumatorilor.
Trei chei pentru succesul marketingului digital
Ce trebuie sa faci pentru a face marketingul digital? Iata trei chei pentru succesul de marketing digital:
- Gestioneaza relatii complexe cu clientii pe o varietate de canale – atat digitale, cat si traditionale.
- Raspunde si initiaza interactiuni dinamice cuclientii.
- Ia decizii mai bune si mult mai repede,urmareste atent piata online, trendurile, totul.