Nu exista om care sa nu fi avut sentimente de anxietate mai puternice sau nu. Acest sentiment nu este anormal. El poate fi cauzat de multe evenimente din viata noastra. Poti avea acest sentiment inaintea unui examen, cand participi la un eveniment fericit sau foarte trist, cand un membru din familie pateste ceva, cand esti martorul unui eveniment tragic etc. Oricand este posibil sa avem acest sentiment.
Din cele mai vechi timpuri anxietatea a ajutat oamenii sa se protejeze. Indiferent de varsta persoanei, aceasta emotie poate aparea in momente mai dificle. Pot aparea in schimb probleme daca acest sentiment persista perioade lungi, fara existenta unor motive reale. Daca si tu te-ai confruntat cu astfel de emotii si nu par sa dispara, urmatorul articol este pentru tine.
Anxietatea patologica
Ce inseamna anxietate patologica? Tot timpul te temi de ceva. Niciodata nu ai incredere in nimeni. Ai o stare de agitatie permanenta care iti provoaca probleme fizice precum: palpitatii, tensiune mare, stare de lesin, incetosarea privirii, atacuri de panica etc. Cred ca ai cunoscut genul de oameni care vad o mica conspiratie in orice actiune a oamenilor din jurul lor?
Anxietatea poate fi provocata si de dezechilibre hormonale. In special femeile sunt expuse unor astfel de probleme. Este posibil sa fi experimentat o situatie traumatizanta care ti-a declansat sentimentul de anxietate si chiar daca situatia a fost depasita, sentimentul a ramas acolo.
Nu poti trai asa, mai ales ca iti poti face mult rau si in afara de afectarea sanatatii, inclusiv capacitatea de a socializa si de a te integra in societate poate fi o problema.
Cum se poate rezolva?
Exista solutii in acest sens. Anxietatea se poate trata si rata de succes al tratamentelor este destul de mare. Exista atat tratament medicamentos, care ajuta organismul sa blocheze acei centrii nervosi care activeaza starea de anxietate, cat și tratament terapeutic prin sedinte de psihoterapie. Acestea pot fi combinate in functie de starea persoanei.
Trebuie mentionat insa ca tratamentul medicamentos are multe efecte secundare care iti vor fi aduse la cunostinta de catre medic. Totodata, trebuie sa stii ca tratamentul medicamentos se recomanda doar de catre medicul psihiatru si nu se poate elibera daca alegi doar sedinte de terapie online. Medicul psihiatru trebuie sa faca o evaluare corecta si eficienta a pacientului, iar asta o poate face doar fizic.
Efectele psihoterapiei
Daca alegi psihoterapia, sa fii constient ca este o relatie de durata. Pe parcursul sedintelor de terapie, medicul te va ajuta sa descoperi atat cauza care a declansat aceasta stare de anxietate permanenta, cautand ulterior metode eficiente de a te ajuta sa poti controla acest sentiment. Sunt terapeuti care recomanda sedintele de meditatie. Nu este atat de usor sa practici meditatia dar cu ajutorul terapeutului vei putea invata tehnici, care te vor ajuta sa intri in starea de meditatie.
Unde poti gasi ajutor specializat?
Poti gasi multe clinici si cabinete in care medici si terapeuti acreditati asigura astfel de terapii. Pentru a putea decide care din variantele diponibile este cea mai buna alegere pentru tine, este recomandat sa te documentezi suficient si sa citesti parerile persoanelor care au ales serviciile unui anumit terapeut.
Cautand pe internet detalii despre terapie anxietate Cluj, daca acolo este zona care te interseeaza, o sa descoperi suficiente alternative.