Aplicatiile vatei bazaltice

O locuinta bine izolata va ofera o serie importanta de avantaje, precum consumuri reduse de energie si protejarea impotriva temperaturilor reci pe timp de iarna, dar si protejarea de supraincalzire pe timpul verii.

Vata bazaltica se foloseste in izolarea locuintelor, insa aceasta are diferite alte aplicatii, iar in urmatoarele randuri ale acestui articol veti descoperi mai multe informatii despre aplicatiile in care se poate folosi cu succes vata bazaltica.

Aplicatiile de bazalt sunt cunoscute inca din epoca romana, unde acest material a fost folosit in forma sa naturala ca piatra de pavaj si de constructie. Francezul Paul Dhé a fost primul cu ideea de a extrage fibra din bazalt si a primit brevetul american in anul 1923.

Bazaltul este cunoscut pentru proprietatile mecanice excelente, rezistenta la absorbtia umezelii, rezistenta la lichide si medii corozive, durabilitatea in exploatare si versatilitate deosebita. Exista o gama larga de aplicatii de bazalt, iar produsele sale includ utilizarile sale in constructii civile, automobile, constructii de barci, palete pentru turbine eoliene si articole sportive.

Bazaltul poate fi utilizat in tuburi, bare, fitinguri pentru conducte, izolarea termica si fonica interioara a pardoselilor, peretilor, cadrului, scoicilor cazanelor, rezervoarelor, cosurilor de fum, structurilor de protectie impotriva incendiilor, etc., datorita aplicatiilor sale puternice in materialele de constructie.

Proprietatile care sunt luate in considerare pentru selectia unui material in sectorul constructiilor sunt urmatoarele: duritate buna, proprietati mecanice ridicate, rezistenta la coroziune, o temperatura extinsa si proprietati de izolare foarte bune. Bazaltul de inalta calitate, alaturi de alte materiale sunt utilizate la producerea de cilindri CNG, placute de frana, amortizoare si alte piese pentru aplicatii interioare din industria auto.

La prepararea materialelor de frecare, sunt bine utilizate fasii tocate de bazalt. Atunci cand placutele de frana pe baza de fibre de bazalt sunt comparate de exemplu cu sticla si cu alte fibre, se poate vedea ca placuta de frana pe baza de fibre de bazalt are un coeficient de frecare mai bun si este mai stabila.

Fibrele bazalice ofera numeroase avantaje ca umplutura pentru muffler-urile auto, care prezinta proprietati de reducere a zgomotului si rezistenta buna la ciclism termic.

In anii 1990, pentru prima data o industrie auto japoneza a luat legatura cu industria din Kiev pentru realizarea unui nou sistem de evacuare. A fost facuta intentionat pentru ca motoarele noilor modele aveau o temperatura mai mare de epuizare, sub care a fost distrusa fibra de sticla care era folosita in mod traditional in aceste scopuri. Fibrele de bazalt rezistente la caldura au fost utilizate la tobele automobilelor Toyota.

Acesta a fost un succes urias, de atunci, producatorul auto renumit la nivel mondial (Toyota), foloseste fibra de bazalt ca umplutura de amortizor pentru masinile lor. Fibrele bazalice ofera numeroase avantaje ca umplutura pentru muffler-urile auto, care prezinta proprietati de reducere a zgomotului si rezistenta buna la ciclism termic.

Produsele bazaltice pot fi utilizate pentru acoperirea chimica si rezistenta la uzura pentru rezervoare, conducte (in mare parte conducte transportatoare de ulei), nave de inalta presiune, filtre de apa uzata si rezervoare si conducte rezistente la coroziune.

Tevile din compozit bazalt pot transporta produse petroliere, gaze, lichide agresive, materiale libere, insa pot fi utilizate si pentru alimentare cu apa calda si rece. Produsele bazaltice sunt foarte potrivite pentru productia de articole sportive diferite, precum crosa de hochei, rachete de tenis, schiuri, snowboarduri, sageti si o gama larga de produse datorita proprietatilor mecanice ridicate.

Fibrele bazaltice au un potential mare de a fi materialele de generatie urmatoare. Se estimeaza ca piata globala a fibrelor bazalice va creste la un CAGR de 13,1% din 2015 pana in 2020, datorita utilizarii lor extinse si de succes in infrastructura, industria auto si aplicatiile pentru consumatori. La ritmul de crestere estimat, se preconizeaza ca piata va fi de 200 de milioane de dolari pana in 2020.

Obtinute din topirea unui singur material, fibrele bazalice sunt superioare celorlalte fibre din punct de vedere al stabilitatii termice, proprietatilor de izolare termica si fonica, rezistentei la vibratii si durabilitatii.

Fibrele si compozitele bazalice au avantaje potentiale pentru diverse aplicatii. Frizele de bazalt sunt considerate materiale ecologice si nepericuloase.

Nu este un material nou, dar aplicatiile sale sunt cu siguranta inovatoare si bune mecanice, performantele chimice si termice au facut posibila utilizarea sa intr-o gama larga de la constructii si constructii pana la eficienta energetica, de la automobile la aeronautice.

Prin urmare, bazaltul a obtinut o atentie din ce in ce mai mare ca material de armare, in special in comparatie cu armaturile traditionale din sticla.

Asadar, dupa cum se poate vedea, chiar daca atunci cand vine vorba despre vata bazaltica, in primul rand ne gandim la achizitionarea sa de www.e-izolatii.ro, pentru a o folosi in domeniul constructiilor, mai exact pentru a obtine cele mai bune izolatii.

Ei bine, dupa cum am putut vedea in randurile de mai sus, vata bazaltica are o multime de alte aplicatii, astfel ca pe langa domeniul constructiilor, poate fi folosita chiar si in industria auto, plus in alte industrii.

Daca ti-a placut arata si altora!