Cafea Arabica vs cafea Robusta. Cum o alegi pe cea potrivita? 

Cafeaua este conform statisticilor cel mai comercializat produs din lume dupa petrol si este cea mai consumata bautura dupa apa. Boabele minune provin de la arborii de cafea, plante ce cresc si se dezvolta in regiunile tropicale si subtropicale, din Africa, India, Indonezia si America Centrala si de Sud. Cele mai cultivate si mai comercializate soiuri de cafea sunt Arabica si Robusta.

Cele doua sortimente se gasesc pe piata in stare pura 100% Arabica, Robusta sau amestecate in proportii variate. Alegerea sortimentului potrivit poate fi o adevarata provocare daca nu se cunosc caracteristicile fiecarui sortiment. Iata care sunt particularitatile fiecarui sortiment, cafea arabica vs cafea robusta!

Cafea Arabica

Cafeaua arabica este cel mai prelucrat soi din lume si este originara din Etiopia, tara in care este cultivata de peste un mileniu. Arborele creste si se dezvolta la altitudine mai mare de 1000 m insa este sensibil la variatii de temperatura si nu suporta bine altitudinile mai mari de 2000 m. Temperatura optima de cultivare este 15-24 ℃, iar productia maxima de cafea obtinuta este de 500-700 g cafea de la o planta.

Arbustul atinge 12 m in salbaticie, insa in plantatii controlate nu depasesc 5 m, pentru a facilita recoltarea cireselor. Fructele, ce adapostesc in interior cate 2 seminte – boabe – se formeaza si ating maturitatea in 12 luni.

Recoltarea acestora se face mecanizat, sau manual, in functie de conditiile pedologice si este un proces ce se desfasoara pe tot parcursul anului. Cei mai mari producatori de cafea arabica din lume sunt Mexic, Guatemala, Costa Raca, Brazilia, Venezuela, Columbia, Ecuador, Etiopia, Kenya, India si Indonezia.

Cafea Robusta

Cafeaua Robusta este al doilea cel mai cultivat soi din lume si este originar din vestul Saharei.  Creste la altitudini mai mici decat sortimentul Arabica si este mult mai rezistent la modificarile climatice, boli si daunatori.

Arborele de cafea Robusta creste pana la 4 m in salbaticie si 1,5-2 m in plantatiile organizate, ce face ca ciresele sa fie mai usor de recoltat. Fructele de cafea robusta ajung la maturitate in 11-12 luni, iar recoltarea acestora se face la fel, pe tot parcursul anului. Cei mai mari producatori de cafea Robusta din lume sunt Vietnam, Brazilia, Malaezia, India, Sri Lanka.

Cafea Arabica Vs Cafea Robusta

Prima diferenta intre cele doua soiuri tine  de aspect: boabele de cafea Arabica sunt alungite si mai mari fata de cele de Robusta care sunt, ovale si mai compacte.

Boabele de cafea Arabica au continut mai mic de cofeina, 0.8-1.4% iar bautura are tarie scazuta. Cele de Robusta au o cantitate dubla de cafeina, 2-2,7% si tarie ridicata, deci bautura preparata este o sursa mai valoroasa din punct de vedere energetic.

Cafeaua Arabica este mai aromata mai savuroasa decat Robusta, care dezvolta savori mai intense dar mai simple. Cand vine vorba de gust, trebuie mentionat ca  Arabica dezvolta nota bogate, de fructe, flori si ciocolata iar Robusta un gust rotund intens, mai amar.

Dilema cafea Arabica Vs cafea Robusta se poate traduce astfel: parfum sofisticat vs intensitate, aciditate vs tarie, gust bogat aromat vs corpolenta. Tu ce preferi?

Daca ti-a placut arata si altora!