Cateva beneficii surprinzatoare ale inotului

Inchideti o rutina de antrenament? Faceti o baie in bazin pentru a stimula sanatatea fizica si mentala.

Indiferent daca v-ati plictisit de banda de alergare, si ati pierdut dragostea de rotire sau va doriti o noua provocare care sa va ajute sa mergeti mai departe, inotul poate fi alegerea finala a antrenamentului.

Adaugarea unui strop de clor in programul dvs. de antrenament obisnuit va poate ajuta sa va reechilibrati corpul si mintea, oferind in acelasi timp un uimitor antrenament fizic. In urmatoarele randuri, veti descoperi de ce este indicat sa accesati https://www.initiereinot.com, pentru a va inscrie la cursuri de inot adulti.

1. Forma de exercitiu cu impact scazut

Chiar daca nu ati inotat niciodata, nu este niciodata prea tarziu sa incepeti. Natura aeroba a inotului inseamna ca puteti varia ritmul dvs. pentru a face antrenamente la fel de stranse sau de restauratoare cum vreti. Inotul a fost considerat de mult timp ca un sport fantastic pentru va concentra exclusiv pe el, sau pentru a va suplimenta antrenamentele obisnuite.

Efectuarea unei game multiple de stiluri de inot va permite sa dezvoltati fitness cardiovascular si va puteti mentine ritmul cardiac in timp ce suportul apei reduce stresul de impact asupra corpului vostru. Acest lucru inseamna ca veti depune mai putina presiune pe articulatii, decat in cazul in care ati practica alte sporturi.

2. Excelent pentru recuperare

Spre deosebire de sporturile cu impact ridicat, cum ar fi alergarea si mersul pe bicicleta, natura cu impact redus a inotului inseamna ca este o activitate excelenta pentru a ajuta la recuperarea de la accidentare, deoarece amortizeaza si sustine fara a pune presiune pe articulatii.

De asemenea, inotul intareste tesutul conjunctiv din corp, deoarece muschii trebuie sa munceasca mai mult pentru a depasi rezistenta naturala a apei.

Atunci cand dobandesti o leziune intr-o articulatie, se recomanda adesea sa construiesti incet muschii din jurul articulatiei pe masura ce te recuperezi. Acest lucru este mai usor de facut cand acei muschi sunt sustinuti de apa.

Cercetatorii de la Universitatea Jyvaskyla din Finlanda au descoperit ca formarea pe rezistenta bazata pe apa are beneficii pe termen lung atunci cand vine vorba de recuperarea comuna.

Unii participanti care au avut operatii la genunchi au primit 12 saptamani de antrenament de inot ca parte a recuperarii lor si, un an mai tarziu, inotatorii au avut o crestere de 32 la suta a puterii extensoare a genunchiului si o crestere de 50 la suta a puterii flexorului genunchiului in comparatie cu cei care au restrictionat recuperare la uscat.

3. Creste VO2 max

Daca doriti sa obtineti viteza si rezistenta, astfel incat sa puteti inota cu mai putin efort, imbunatatirea capacitatii VO2 max este esentiala, iar inotul va permite sa faceti acest lucru.

Masurarea fiziologica este nivelul maxim de oxigen pe care il consumati in timpul exercitiului si cu cat VO2 este mai mare, cu atat va fi mai eficient inotul dvs.

4. Iti imbunatateste sanatatea mentala

Conform Mind-ului de caritate din Sanatate Mintala din Marea Britanie, 1 din 4 persoane vor experimenta o problema de sanatate mintala in fiecare an. S-a dovedit ca exercitiile fizice pot ajuta la gestionarea acestor simptome.

De fapt, se crede ca trecerea de la sedentarism la activitate cel putin de trei ori pe saptamana poate reduce riscul de depresie cu pana la 30 la suta. Si un sondaj You Gov din 2018 comandat de Swim England a consolidat aceste rezultate.

Rezultatele au aratat ca inotul imbunatateste intr-adevar sanatatea mentala, astfel ca 1,4 milioane de adulti sustin faptul ca inotul a ajutat in mod semnificativ la reducerea anxietatii si a simptomelor depresiei.

Mai mult, sondajul care a examinat obiceiurile de exercitare a 3,3 milioane de britanici a constatat ca 43% dintre inotatori au spus ca inotul regulat i-a facut sa se simta mai fericiti, in timp ce 26 la suta au fost mai motivati sa finalizeze sarcini zilnice, care altfel s-ar putea simti prea coplesitoare.

5. Arde mai multe calorii decat exercitiile fizice normale

Doar o jumatate de ora de inot constant poate arde pana la 350 de calorii si cu atat este mai solicitant stilul de inot (de exemplu freestyle sau fluture) ar putea fi arse de pana la de doua ori mai multe calorii.

Se spune ca doar 30 de minute de exercitii fizice in apa reprezinta echivalentul a aproximativ o ora de exercitii in afara piscinei, deci este un antrenament minunat atunci cand timpul reprezinta o problema.

6. Beneficii tonifiante

Apa este de aproape 800 de ori mai densa decat aerul, asa ca, in ceea ce priveste tonifierea, rezistenta naturala a apei ajuta la imbunatatirea fortei si rezistentei musculare, ceea ce poate ajuta la cresterea increderii corpului.

De regula generala, inotul rapid ajuta la dezvoltarea fibrelor musculare care se implinesc rapid, stimuland puterea exploziva; in timp ce perioade mai lungi in bazin dezvolta fibrele cu incetinire lenta care imbunatatesc rezistenta cardiovasculara generala si rezistenta.

Daca ti-a placut arata si altora!