Ce elemente contine costumul popular feminin romanesc?

Costumul popular romanesc a starnit admiratia marilor creatori de moda, iar multe vedete de peste Ocean au purtat camasa traditionala romaneasca, si cu siguranta mai devreme sau mai tarziu vor purta si rochii romanesti cu motive traditionale. Vedete din Romania au purtat deja demult asemenea piese vestimentare specifice costumului popular romanesc.

In urmatoarele randuri vom discuta despre costumul popular romanesc si vom vedea care sunt piesele de vestimentatie pe care le poarta femeile.

IE romaneasca

Ia este tipul de camasa al unei forme tipice adunate de guler, care exista inca din cele mai vechi timpuri. Este cunoscuta si sub denumirea de „camasa carpatica”, asemanatoare popoarelor slave (bulgare, sarbe, ucrainene etc.). Codul de decor in trei parti al acestei camase plisate este aproape intotdeauna acelasi: in plus fata de broderia sub- brat, altita (derivata din sarba ла̏тица), pe maneca exista un singur rand orizontal, cunoscut sub numele de incret si dungi diagonale mai jos axila si umarul, coate.

Broderia de sub brate caracterizeaza intregul costum; este in mod traditional vazut ca apogeul broderiei si al decoratiunii. Fiecare bluza spune o poveste convingatoare despre regiunea din care provine prin simbolurile si culorile folosite.

Fota

Fota este un bogat ornamentata si infasoara fusta dintr-o bucata dreptunghiulara de tesatura de lana purtata la talie. Alternativ, poate fi confectionata din doua bucati de material tesut care acopera partea din fata a corpului (ca un sort) si partea din spate. Fota are mai multe nume, potrivit regiunii etnografice: pestelcii (in Muntenia), opreg, valnic si zavelca (in Oltenia), catrinta sau cretinta (in Moldova), PASTURA si Zadie (in Transilvania), pestiman (in Basarabia).

Fota este fabricata din material de lana sau bumbac amestecat cu lana, tesute pe patru ace. Acopera complet funda (poale), cu exceptia, in unele zone, tiv. Cele mai vechi fote erau din tesatura neagra sau maro gri, folosind culorile naturale ale lanii. Cea mai veche decorare a fost o margine rosie (bete rosii) la marginea inferioara si la marginea frontala, care intaresc tesatura.

Acest tip de fota se gaseste inca in nordul Moldovei, unde in timpul verii se purtau faguri din canepa sau in. Fote cu dungi verticale (vastre) sunt de asemenea frecvente in acest domeniu. Amploarea decorului devine mai elaborata pe masura ce se deplaseaza spre sud.

Dungile se schimba de la o simpla decorare tesuta la dungi si dungi simple de motive tesute (alesature). In Muntenia, dungile sunt inlocuite cu decoratiuni tesute compacte sau broderii geometrice grele, acoperind intreaga suprafata, cu exceptia zonei suprapuse in fata. Cea mai bogata decoratiune se gaseste in zonele Arges si Muscel, unde fota in sine este realizata ocazional din matase, iar decorarea tesuta este din fir de aur sau argint.

Marama

Printre elementele care nu trebuie sa lipseasca din imbracamintea pentru femei se numara „acoperirile pentru cap”. Au o valoare estetica si sociala deosebita pentru femei. Fetele tinere erau obisnuite sa se plimbe cu capul gol, dar dupa ritualul de nunta – „liantii miresei“,  nasa ei pune o frumoasa Basma sau Marama.

Marama este purtata in principal in sudul Romania, sudul Moldovei si in sudul Transilvaniei. Marama poate avea o origine orientala si este decorata cu modele albe tesute pe un fundal alb si adesea grupate spre capete. In Arges, modelele pot include motive geometrice colorate.

Daca ti-a placut arata si altora!