Ce este Ethereum?

Creat ca un computer mondial distribuit, Ethereum este o platforma de calcul publica blockchain si open-source, descentralizata, cu o functionalitate completa de contract inteligent.

Propus la sfarsitul anului 2013, de un Vitalik Buterin, in varsta de 19 ani, ca o platforma care ar putea folosi ipotetic blockchainul pentru a stoca si executa programe de calculator pe o retea internationala de noduri distribuite, Ethereum a devenit cea mai cunoscuta si stabilita criptomoneda in afara Bitcoin, iar cei care detin asemenea monede pot vinde Ethereum la fel ca bitcoin.

Istoria Ethereumului

Ethereum are o istorie lunga, controversata si extrem de semnificativa, care a avut un impact major asupra modelarii sferei moderne a criptomonedei. Cartea alba propusa de Vitalik la sfarsitul anului 2013 a fost inceputul erei Ethereum.

Conceput ca un computer mondial distribuit pentru executarea si stocarea programelor de calculator, obiectivul a fost crearea unei platforme de calcul distribuite care sa profite la maxim de potentialul oferit de tehnologia blockchain. Dupa cum o spune Vitalik in introducerea lucrarii sale:

„Ceea ce intentioneaza sa ofere Ethereum este un blockchain cu un limbaj de programare Turing complet integrat, care poate fi utilizat pentru a crea „contracte” care pot fi utilizate pentru a codifica functii arbitrare de tranzitie de stat, permitand utilizatorilor sa creeze oricare dintre sistemele descrise. mai sus, precum si multe altele pe care inca nu le-am imaginat, pur si simplu redactand logica in cateva randuri de cod”.

Sistemele pe care „le descrie mai sus” din citat se refera la aplicatii comune (dapps), construite astazi in topul blockchain-ului Ethereum, cum ar fi activele digitale in lant (jetoane ERC-20), activele care nu sunt fungibile, schimburile descentralizate, sisteme de identitate si reputatie in lant, jocuri de noroc de la egal la egal, organizatii autonome descentralizate (DAO) si, in special, contracte inteligente.

Contractele inteligente sunt caracteristica principala a Ethereum si sunt practic programe care se auto-executa care faciliteaza schimbul de orice valoare din retea, stocate imutabil pe blockchain. Se executa atunci cand sunt indeplinite conditii specifice si se afla in afara influentei tertilor sau a cenzurii si nu au timp de intrerupere, atat timp cat reteaua Ethereum functioneaza.

Ambitia generala a proiectului prezentata in cartea alba, precum si expertiza tehnica a tanarului sau fondator au atras atentia multora din spatiul criptomonedei.

Inovatia de baza a platformei a devenit cunoscuta sub numele de „Ethereum Virtual Machine” (EVM) si este un software complet turing care ruleaza pe reteaua Ethereum, care permite oricui sa ruleze orice program, indiferent de limbajul de programare, pe blockchain-ul Ethereum. Rezultatul este potentialul de a crea o gama vasta de aplicatii descentralizate toate pe o singura platforma.

Dezvoltarea timpurie a Ethereum a inceput la inceputul anului 2014 cu Vitalik si o echipa mica, inclusiv Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson si Mihai Alisie. Proiectul a inceput prin compania elvetiana Ethereum Switzerland GmbH si, ulterior, prin intermediul Fundatiei Elvetiene non-profit Elhereum.

In iulie 2014, Ethereum a fost supus unei multimi de valori in care au fost stransi peste 14 milioane de dolari in perioada iulie-august. In luna septembrie a aceluiasi an, Etherul (moneda Ethereum) a fost distribuita investitorilor si echipei de dezvoltare, in timp ce finantarea ramasa s-a dus catre Fundatia Ethereum.

In iulie 2015, a fost lansata prima retea principala, versiunea experimentala a Ethereum, care a fost etichetata „versiunea Frontiera”. Primul upgrade major la platforma Ethereum a fost lansat in martie 2016 sub denumirea de „ Homestead” si a fost primul upgrade care a fost considerat stabil, concentrandu-se pe preturile de gaze, securitatea si procesarea tranzactiilor.

La vremea respectiva, criticii lui Ethereum erau inca preocupati de securitatea si stabilitatea acesteia, desi fiind o platforma completa Turing ofera o cantitate substantiala de aplicatii de dezvoltare potentiale, aduce, de asemenea, cateva probleme serioase si potential fatale de securitate.

DAO

In ciuda preocuparilor de securitate, pe valul de entuziasm din partea comunitatii, a fost creat DAO, o organizatie autonoma descentralizata care functioneaza ca un fond VC dirijat de investitori. DAO a strans aproximativ 150 de milioane de dolari prin contributii de la peste 11.000 de oameni si a fost considerata o combinatie inedita, autoexecutanta de contracte inteligente concepute sa functioneze ca un vehicul de investitii descentralizat.

Infam, DAO a fost hacked in iunie 2016, cand utilizatorii necunoscuti au putut sa exploateze o vulnerabilitate in codul sau si au putut muta 50 de milioane de dolari intr-un DAO diferit (cunoscut sub numele de DAO intunecat). In plus, odata publica, alti utilizatori au utilizat aceeasi vulnerabilitate pentru a devia fondurile ramase intr-un al treilea DAO numit DAO White Hat.

Caderea rezultata a fost intensa si puternic polarizanta. Doua parti au aparut cu o parte sustinand ca imuabilitatea blockchain-ului si principiul principal al „codului drept” nu pot fi incalcate, in timp ce cealalta parte a sustinut ca a dat gres pentru protocolul sa restituie fondurile investitorilor si sa elimine accesul hackerilor la fonduri pentru blockchain-ul original Ethereum.

In cele din urma, Vitalik Buterin a anuntat in iulie 2016 ca minerii au convenit asupra furcii tari si furculita era iminenta. Cu toate acestea, o minoritate de mineri inca se tineau fermi in convingerile lor de a nu fi falsificat protocolul, ceea ce ne-a vazut subminand principiul de baza al platformei.

Astfel, Ethereum a fost furcat si noul lant a devenit cunoscut sub numele de Ethereum, iar vechiul lant nefunctionat a devenit cunoscut sub numele de Ethereum Classic, divizand efectiv comunitatea Ethereum.

Pe masura ce a evoluat timpul, majoritatea intreprinderilor, dezvoltatorilor, minerilor si utilizatorilor au favorizat lantul Ethereum (forked) si este actualul lant numit Ethereum, cu cel de-al doilea nivel de piata cel mai inalt si o vasta comunitate in spatele acestuia. Totusi, Ethereum Classic (ETC) ramane o criptomoneda populara, cu echipa din spatele ETC care implementeaza aceleasi upgrade-uri ca si lantul Ethereum si dezvolta activ si platforma.

Cel mai recent upgrade major la Ethereum a venit sub forma „Metropolis – Bizant”, care este prima parte a unei upgrade-uri din doua parti Metropolis care ar trebui sa puna bazele tranzitiei Ethereum la upgrade-ul Proof-of-Stake. „Casper”, precum si punerea sa in aplicare posibila.

Ethereum a fost in fruntea problemelor recente de scalare in industria mai larga a criptomonedelor. Plans de comisioane mari la gaz si de perioade de tranzactie lente, Ethereum se confrunta cu ingrijorari serioase cu privire la capacitatea sa de a face fata la cerintele a mii de dapps care functioneaza pe platforma sa si o capacitate suficienta de trecere mare pentru a sustine o retea vasta de participanti descentralizati.

Solutiile propuse urmeaza sa vina in actualizarea Casper mentionata anterior si in tranzitia sa eventuala la ascutire, o metoda unica de distribuire a arhitecturii orizontale a bazei de date conceputa pentru a atenua congestionarea retelei si a ajuta reteaua la scara.

Daca ti-a placut arata si altora!