A duce copilul la cresa devine o necesitate atunci cand ambii parinti lucreaza si niciun alt membru al familiei nu poate avea grija de copil, dar este, de asemenea, o oportunitate pentru copil sa interactioneze cu alte persoane din afara mediului familial si sa invete sa traiasca cu alti copii, mai ales daca nu are frati.
Preturile de la gradinitele particulare sunt avantajoase, in caz contrar, parintii nu si-ar trimite copiii la diferite gradinite particulare.
Pandemia de COVID-19 ii face pe parinti sa se indoiasca de oportunitatea de a duce copiii la cresa, deoarece sugarii si copiii mici se pot infecta si cu SARS-CoV-2. Unii parinti aleg chiar sa lucreze la distanta pentru a fi linistiti..
In aceste centre pentru copii se vor asigura masuri de siguranta si igiena, in care copiii vor trai in grupuri stabile, ceea ce le va permite sa socializeze si sa se joace intre ei, deoarece in ele nu se vor aplica si criteriile de limitare a distantei, iar copiii sub sase ani nu trebuie sa poarte nici masca.
In orice caz, pentru parinti este foarte dificil sa se separe de copil si sa-l lase in mainile strainilor si de aceea cel mai bun lucru, inainte de a lua o decizie, este sa ceara referinte si sa viziteze intotdeauna centrele selectate, intreband tot ceea ce le ofera indoieli.
Parintii se vor simti mai in siguranta daca centrul ales le indeplineste asteptarile si vor transmite si copilului aceasta liniste sufleteasca, astfel incat separarea va fi mai putin traumatizanta.
Ori de cate ori este posibil, cel mai bine este ca copilul sa inceapa sa mearga la cresa inainte de a ajunge la opt luni, deoarece la aceasta varsta este mai usor pentru el sa se adapteze la schimbare; sau de la un an si jumatate, cand a dobandit deja suficienta autonomie pentru a se dezvolta intr-un mediu nou.
In primele zile este convenabil ca, copilul sa petreaca putin timp in gradinita, astfel incat sa se obisnuiasca treptat cu incinta, cu compania altor copii si cu adultii care vor avea grija de el.
Alegerea cresei potrivite cat si a gradinitei pentru copii este o decizie foarte importanta pentru parintii care lucreaza. Este recomandabil sa alegeti cu deplina constientizare, deoarece lasarea lor in liniste totala este importanta nu numai pentru parinti, ci si pentru copii. Ei vor simti increderea parintilor lor si se vor adapta mai bine.
Exista multe posibilitati si exista din ce in ce mai multe optiuni in domeniul educatiei prescolare. De aceea, a avea un mic ghid pentru a sti ce elemente sa caute si ce caracteristici sunt esentiale poate fi de mare ajutor. Retine urmatoarele sfaturi:
- Afla in profunzime despre proiectul educational si formarea echipei care in mod normal ar trebui sa fie formata din psihologi, pedagogi, profesori, logopezi si asistenti sociali.
- Intrebati cati copii acopera fiecare ingrijitor- este un fapt vital sa cunoasteti calitatea ingrijirii pe care o va primi cel mic. In plus, amintiti-va ca angajatii care au grija de copii de la 0 la 3 ani trebuie sa aiba calificarea de educator, cel putin.
Avantajele mersului la gradinita
Programele de gradinita si prescolare sunt vitale pentru dezvoltarea copilului dumneavoastra.
Intr-un mediu de gradinita sau prescolar, profesorii si educatorii pentru copii mici sunt pregatiti profesional pentru a oferi copilului dumneavoastra educatie si ingrijire de calitate, astfel incat sa poata invata si sa se dezvolte printr-un program educational bazat pe joaca.
In fiecare zi se desfasoara un program educational bazat pe interesele individuale ale copiilor, dezvoltarea abilitatilor si individualitatilor. Invatarea despre matematica, scris si citit sunt, de asemenea, consolidate in sala de clasa, astfel incat copiii sa fie expusi la alfabetizare si calcul timpuriu pentru a stimula dragostea pentru conceptele de invatare fundamentala.
Intr-un program de gradinita, copiii sunt, de asemenea, indrumati de catre cadrele didactice pentru a se angaja in proiecte de invatare, sprijinindu-i sa devina ganditori activi si investigatori in propria lor invatare. Profesorii pentru prima copilarie sunt, de asemenea, instruiti in evaluarea invatarii si dezvoltarii copiilor prin activitati bazate pe joaca, deoarece copiii invata cel mai bine prin joaca.
Gradinitele ofera copiilor oportunitati de a lega prietenii cu colegii de varsta lor. Acest lucru joaca un rol semnificativ in sprijinirea dezvoltarii sociale si emotionale a copiilor, deoarece prietenii sanatoase si puternice ii ajuta pe copii sa invete comportamente sociale pozitive. Pe masura ce dezvoltarea prieteniei, creste capacitatea copiilor de a interactiona cu ceilalti cu grija, empatie, respect si cooperare.
De asemenea, creste sentimentul de sine al indivizilor, sentimentul de apartenenta si bunastarea generala. Desigur, copiii mici sunt egocentrici, astfel incat posibilitatea de a forma prietenii solide in primii ani ii poate ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitati sociale si emotionale pe tot parcursul vietii.
Mediile de clasa de gradinita ofera, de asemenea, oportunitati stimulatoare de a le sustine invatarea si jocul. In spatiile de joaca dramatice, copiii invata sa coopereze, sa comunice, sa se angajeze in alfabetizare si calcul in timp ce joaca experiente din viata reala. Cu spatii in aer liber spatioase si interesante, copiii invata sa-si controleze si sa-si provoace abilitatile in curs de dezvoltare ale corpului si de miscare.
Mediile din clasa de gradinita ii ajuta pe copii sa exploreze si sa invete in propriul ritm, deci joaca un rol semnificativ in stimularea pasiunii copiilor pentru invatare si explorare.