De cate tipuri sunt medicii dentisti?

Inainte de a cauta o locatie cabinet stomatologie Dr Aminov, cu siguranta trebuie sa cunoasteti cateva detalii despre medicii dentisti si despre serviciile medicale pe care acestia le ofera.

Veti descoperi insa mai multe detalii despre medicii dentisti in urmatoarele randuri ale acestui articol.

Multe tipuri diferite de sanatate orala furnizorii de servicii medicale ar putea fi implicata in ingrijirea dumneavoastra dintilor, gingiilor, si gurii. O scurta descriere a diferitilor furnizori de servicii medicale este urmatoarea:

Dentist general

Un medic stomatolog general este furnizorul dumneavoastra de ingrijiri primare. Acest medic stomatolog diagnosticheaza, trateaza si gestioneaza nevoile dumneavoastra generale de ingrijire a sanatatii, inclusiv ingrijirea gingiilor, canalele radiculare, umpluturile, coroanele, furnirurile, podurile si educatia preventiva.

Endodontul

Un endodontist este specialistul stomatologic preocupat de cauzele, diagnosticul, prevenirea si tratamentul bolilor si ranilor pulpei dentare umane sau a nervului dintelui.

Acest specialist poate efectua tratamente ale canalelor radiculare simple sau dificile sau alte tipuri de proceduri chirurgicale de radacina.

Radiolog oral si maxilo-facial

Un radiolog este furnizorul de ingrijiri medicale care este specializat in preluarea si interpretarea tuturor tipurilor de imagini si date cu raze X care sunt utilizate in diagnosticul si gestionarea bolilor, tulburarilor si a afectiunilor regiunii orale si maxilo-faciale.

Medicina orala

Medicina orala este specialitatea stomatologiei care asigura ingrijirea pacientului complex medical prin integrarea medicamentului si ingrijirea sanatatii orale. Aceasta include diagnosticul si tratamentul bolilor orale, inclusiv cancerul oral, planul lichen, candidoza si stomatita aftoasa.

Medicina orala evalueaza de asemenea pacientii medicali complexi inainte de chirurgia inimii deschise, chimioterapie si terapia cancerului, precum si inaintea spitalizarii.

Patolog oral

Un patolog oral este furnizorul de asistenta medicala orala care studiaza cauzele bolilor care modifica sau afecteaza structurile orale (dinti, buze, obraji, maxilare), precum si parti ale fetei si gatului.

Patologii orali examineaza si ofera un diagnostic al biopsiei, tesutului sau leziunii transmise acestora de catre alti furnizori de ingrijiri medicale orale.

Chirurg oral si maxilofacial

Un medic chirurg oral si maxilofacial este furnizorul de ingrijiri medicale care efectueaza multe tipuri de proceduri chirurgicale in si pe intreaga fata, gura si zona maxilarului.

Chirurgii orali si maxilofaciali trateaza victimele accidentului care sufera leziuni faciale si ofera chirurgie reconstructiva si implant dentara. Ei trateaza pacientii cu tumori si chisturi ale maxilarelor. De asemenea, plaseaza implanturi dentare.

Tipurile de interventii chirurgicale pe care le poate efectua un chirurg oral includ: extractii simple ale dintilor, extractii complexe care implica indepartarea tesutului moale sau a oaselor subiacente sau a radacinilor radacinilor, dinti cu impact (in special dinti intelepti) indepartarea, biopsiile tesuturilor moi, indepartarea tumorilor in cavitatea bucala, pozitionarea implantului, chirurgii complexe de realiniere a maxilarelor care implica discrepante faciale sau muscatoare, reparatia oaselor maxilare sau a maxilarului fracturat si reparatia tesuturilor moi (palatul despicat sau a buzelor).

Chirurgii orali si maxilo-faciali primesc oriunde intre 4 si 8 ani de pregatire suplimentara dupa scoala stomatologica.

Ortodontist

Un ortodont este furnizorul de asistenta medicala orala, care este specializat in diagnosticarea, prevenirea, interceptarea si tratamentul malocluziilor sau „muscaturile rele” ale dintilor si structurilor inconjuratoare.

Malocluziile pot rezulta din dinti aglomerati, lipsiti sau dinti sau maxilare care nu sunt aliniati. Acest specialist este responsabil de indreptarea dintilor prin mutarea lor prin os prin utilizarea benzilor, firelor, bretelelor si a altor aparate corective fixe sau detasabile.

Acest specialist trateaza copiii, precum si adultii care ar putea dori sa-si imbunatateasca aspectul si muscatura.

Dentist pediatru / Pedodonti

Un medic dentist pediatru este furnizorul de ingrijiri medicale orale care este specializat in diagnosticul si tratamentul problemelor dentare ale copiilor de la varsta de unu-doi ani pana la varsta adulta timpurie.

Acest medic stomatolog poate detecta, trata sau referi (dupa caz) problemele cu dintii descompusi, lipsa, aglomerate sau dinti strambi.

Un stomatolog pediatru are cel putin doi ani suplimentari de pregatire dincolo de scoala stomatologica.

Pregatirea suplimentara se concentreaza pe managementul si tratamentul dintilor in curs de dezvoltare a copilului, comportamentul copilului, cresterea si dezvoltarea fizica si nevoile speciale ale stomatologiei copiilor.

Parodontolog

Un parodontist este furnizorul de asistenta medicala orala, care este specializat in diagnosticarea, tratarea si prevenirea bolilor tesuturilor moi ale gurii (gingiilor) si a structurilor de sustinere (oasele) ale dintilor (atat dinti naturali, cat si artificiali). Acest medic stomatolog diagnostica si trateaza gingivita (inflamatia gingiilor), precum si parodontita (afectiuni ale gingiilor si oaselor).

Un parodontist poate efectua urmatoarele proceduri: curatarea simpla si profunda a buzunarului, planificarea radacinilor, procedurile de prelungire a coroanei, proceduri de grefare a tesuturilor moi si / sau a oaselor, proceduri gingivale sau clape, reconstituire sau indepartare a tesuturilor moi (gingivoplastie sau gingivectomie), reconstituire a tesuturilor dure (osteoplastie) ) si plasarea implantului.

Prosthodontist

Un prosthodontist este furnizorul de asistenta medicala orala, care este specializat in repararea dintilor naturali si / sau inlocuirea dintilor lipsa la o scara mult mai mare decat medicul stomatolog general.

Protodontistul foloseste dinti artificiali (proteze) sau coroane (capace) pentru a inlocui dintii lipsa sau extrasi. Protodontul este de asemenea foarte implicat in inlocuirea dintilor folosind implanturi dentare.

In plus, protodontistii special instruiti lucreaza cu pacienti cu deformari ale capului si gatului, inlocuind partile lipsa ale fetei si falcile cu inlocuitori artificiali.

Daca ti-a placut arata si altora!