De ce nu pleaca tinerii din casa parintilor si evita sa fie pe cont propriu ?

Abandonarea tardiva a caminului familial de catre tineri nu raspunde doar pretului locuintelor, ci si factorilor culturali.

Aproape jumatate dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani continua sa locuiasca in casele parintilor lor. Si ca doar 10% dintre ei prefera sa locuiasca in casa familiei. De fapt, 80% dintre cei care nu locuiesc acolo unde si-ar dori sa faca acest lucru fac aluzie ca principala cauza a acestui lucru la lipsa resurselor economice si, intr-o masura mai mica, la pretul ridicat al locuintelor.

De fapt, 75% dintre cei care au parasit casa familiei si ocupa o casa in proprietate se confrunta cu ipoteci intre 20 si 40 de ani (si 600 de euro pe luna, in medie). Prin urmare, se serveste concluzia: somajul in randul tinerilor si lipsa de locuinte explica de ce tinerilor le ia din ce in ce mai mult timp pentru a parasi casa familiei.

Aceste cifre sunt cuprinse intr-un sondaj privind tineretul si locuintele, realizat in 2010 de CSI pentru Institutul de Tineret.

Este timpul sa ai propria casa! Cauta apartament 2 camere Craiova.

Cu toate acestea, pe masura ce sondajul se adanceste, apar motive complementare care ajuta la intelegerea sederii indelungate a tinerilor in casa familiei. Mai ales daca parametrii si regulile actuale de coexistenta si libertate personala sunt comparate cu cele care au afectat generatiile anterioare. Si in acest sens, sondajul pune o serie de intrebari legate de regulile de coexistenta in casa parintilor care reflecta un univers confortabil de toleranta pentru majoritatea tinerilor.

Astfel, de exemplu, libertatea de a pleca din casa parintilor in momentul in care cineva isi doreste asta, este ceva de care se bucura aproape 75% dintre tinerii consultati. Iar in ceea ce priveste viata sociala, posibilitatea de a stabili o intalnire cu prietenii la casa parintilor este, de asemenea, disponibila pentru mai mult de 80% dintre tineri.

Chiar si eventualitatea de a avea cateva bauturi (sondajul nu specifica cate) se incadreaza in prerogativele pe care aproape 65% dintre tineri le pot exercita fara mari dificultati in casa familiei.

In ceea ce priveste orarele si libertatea de a intra si iesi din casa ori de cate ori cineva are chef, casa parintilor apare ca un loc bine indepartat de reglementarile unui lagar de concentrare: peste 70% dintre tineri pot ajunge la ora pe care si-o doresc si chiar isi pot petrece noaptea afara fara probleme.

In plus, isi pot decora camera in intregime dupa bunul plac, lucru care este la indemana a 90% (si in unele grupuri, pana la 100%). Iar aceasta dispozitie libera include posibilitatea de a lua iubita/prietena acasa. Aproape 85% dintre tineri pot face acest lucru fara dificultate (desi sondajul nu ofera mai multe detalii despre gradul de intimitate care includ astfel de intalniri).

Numai atunci cand intentiile sexuale sunt explicitate si, in plus, incearca sa se materializeze un baiat sau o fata cu care nu pare sa existe o relatie stabila, apare rezistenta parintilor.

Astfel, doar 30% dintre cei consultati (desi in randul tinerilor nationalisti aceasta rata este de aproape 43%) ar putea dormi cu o alta persoana in casa familiei, in timp ce 60% recunosc ca parintii lor nu ar permite acest lucru.

Avand in vedere toate aceste magnitudini, este evident ca tinerii traiesc intr-o atmosfera de toleranta care face coexistenta lor cu parintii lor mult mai confortabila. Cu toate acestea, Suedia, Norvegia sau Finlanda sunt societati chiar mai tolerante si doar 7% dintre suedezii sub 25 de ani (sau 23% dintre finlandezi) inca traiesc cu parintii lor, in timp ce in Spania aceasta cifra este de aproape 55%, potrivit datelor Eurostat.

Iar daca procentele acopera intervalul de varsta cuprins intre 18 si 34 de ani, ratele se dubleaza sau se tripleaza cu cele ale tarilor scandinave.

Evident, factorii culturali trebuie sa aiba greutatea lor in comportamentul oamenilor si, prin urmare, rata tinerilor care inca locuiesc cu parintii lor este la un nivel similar sau chiar sub cel din Italia, Polonia sau Portugalia, trei tari, de asemenea catolice.

Factori economici

Dar factorii economici apar daca se ia in considerare faptul ca, potrivit unui studiu de specialitate, venitul maxim tolerabil pentru un tanar dintr-o tara UE ar fi de 390 de euro pe luna, cu mult sub venitul mediu al locuintelor gratuite.

Motive pentru care ar trebui sa ai propria casa

Una dintre cele mai mari realizari pe care le poti avea in viata este sa ai propria casa. Iar daca esti la unison cu cel mai recent vis al americanilor, iata motive pentru care ar trebui sa ai propria casa.

Intimitate

Desi este minunat sa fii alaturi de parinti, ar trebui sa tintesti, de asemenea, sa ai o mai buna intimitate pentru propria familie. Cand locuiesti singur cu familia ta, ai la dispozitie toata intimitatea de care ai nevoie.

Daca ti-a placut arata si altora!