Cum va arata economia romaneasca in 2015 ?

Ne apropiem cu pasi repezi de finele anului 2014 , un an tumultos pe piata economica si politica a Romaniei , un an marcat de evenimente importante dar si de o crestere economica mult asteptata . In sfarsit , dupa cativa ani in care economia a fost la pamant , lucrurile incep sa intre pe un fagas normal .

Acum , cei care dispun de lichiditati , pot sa faca investitii fara sa se teama ca in scurt timp pot sa piarda toti banii . Afaceri-proprietati.com , un site specializat in vanzari de proprietati si afaceri la cheie , va pune la dispozitie cele mai bune oferte de investitii .

Potrivit unui raport intocmit de catre specialistii Economist Intelligence Unit cresterea economica inregistrata de tara noastra in perioada 2015-2018 va depasi 4% , in conditiile in care pana la fine acestui an se preconizeaza o crestere economica de 3,8%.

De cand a inceput criza economica Romania nu s-a mai bucurat de o crestere economica bazata in special pe consum . Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica , in primele trei luni ale anului in curs tara noastra a inregistrat o crestere nesperata pe sectorul de vanzari de bunuri nealimentare , si ma refer aici la produse electrocasnice , telefoane si articole de imbracaminte .

Asta arata ca romanii au inceput sa cheltuie mai mult , ca sunt dipusi sa cumpere si altceva decat produse alimentare . Industria alimentara , dar si cea a tutunului , au inceput sa functioneze si ele mai bine , semn ca romanii au mai multi bani .
Si pentru ca vanzarile au inregistrat aceste cresteri , pot sa spun schiar spectaculoase avand in vedere contextul economic al ultimilor ani , a crescut si productia industriala . In perioada analizata s-au produs mai multe piese de mobilier , masini , electronice si electrocasnice decat in perioada similara din 2013 .

Probabil o sa spuneti ca statisticile nu reflecta realitatea , ca tot timpul suntem intoxicati cu statistici tocmai in idea de a ne face sa credem ca o ducem mai bine . Ei bine , in acest an statisticile chiar reflecata realitatea , acestea fiind demonstrate mai ales in perioada sarbatorilor Pascale , cand romanii au cheltuit cu 10% mai multi bani decat in perioada similara a anului trecut , ceea ce inseamna ca au de unde sa cheltuie .

Si la capitolul exporturi , tara noastra a inregistrat o crestere de peste 10% in primul trimestru al anului 2014 in raport cu perioada similara din 2013 .

Tot acest climat pozitiv trebuie sa fie sustinut de masuri si proiecte economice . In acest context specialistii Economist Intelligence Unit sunt de parere ca reducerea contriutiilor sociale , renuntarea la TVA de 24% si revenirea la cel de 19% , eficientizarea luptei impotriva evaziunii fiscale si reorganizarea administratiei fiscale trebuie si cu siguranta se vor numara printre principalele masuri si proiecte demarcate de Guvernul de la Bucuresti .

Deasemenea , se asteapta ca pachetul de masuri de finantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii demarat de Guvernul Romaniei in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei si cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sa inceapa sa fie simtit in economia reala in urmatorii 2 ani .

Nici investitiile in infrastructura si sosele de mare viteza nu trebuie ignorate , acestea avand un rol crucial in reusita proiectelor planificate . Investitiile reprezinta motorul economiei , tocmai din acest motiv se iau masuri menite sa atraga cat mai multe investitii .

Pana si cei mai sceptici economisti sunt de parere ca economia tarii noastre este pe un trend ascendent , poate nu atat de ascendent pe cat ne asteptam noi , insa faptul ca situatia evolueaza in favoarea noastra trebuie sa ne dea o doza de optimism .

Daca dispuneti de fonduri acum este momentul sa faceti investitii !

Daca ti-a placut arata si altora!