Iarna este punctul inalt pentru daunatorii rozatoarelor. Scapa de ele apeland la o companie profesionista de deratizare, inainte ca problema sa devina mai mare.
De ce ar trebui sa angajezi o companie de deratizare iarna?
Iarna si rozatoarele sunt o combinatie proasta. Odata cu sosirea frigului este si momentul cand trebuie sa angajati serviciile unei companii de deratizare.
S-ar putea sa credeti ca este invers: rozatoarele par sa dispara atunci cand temperaturile scad. De fapt, iarna este anotimpul cand intra in cladiri, abandonandu-le cand incepe vremea buna.
Exista doua motive care determina sobolanii si soarecii sa traiasca atat de aproape de noi atunci cand vine iarna: temperaturile scazute si ciclul lor de reproducere.
Ca solutie impotriva acestor animale suparatoare, au aparut si aparatele cu ultrasunete.
Acestea sunt cauzele climatice ale daunatorilor rozatoarelor in timpul iernii
Vine iarna si, odata cu ea, ploaia, frigul, zapada… toate acestea fac ca in afara casei sa nu mai fie placut de stat. AsA cum noi ne adapostim la caldura, asa si ei cauta un loc propice ca sa se inmulteasca.
Spre deosebire de daunatorii cum sunt insectele de vara (cum ar fi plosnitele si tantarii), a caror activitate scade semnificativ in frig, rozatoarele nu se opresc pana cand nu gasesc adapost in cladirile din apropiere, ceea ce le ofera un mediu cald, plin de hrana.
In timpul primaverii si verii rozatoarele, animate de vremea buna, populeaza strazile si campurile deschise… dar, cand mercurul incepe sa cada, se refugiaza in cladirile din jurul teritoriului lor (case, magazine, cladiri industriale…).
Doar pentru ca nu ajungi sa vezi sobolani si soareci nu inseamna ca nu ti-au ocupat cladirea. Acestea sunt animale foarte inteligente si agile care stiu sa se ascunda perfect. Urme precum semnele de muscaturi, parul, fecalele si urina atesta prezenta lor.
Unul dintre locurile preferate pentru rozatoare sa se stabileasca este camera de aer de pe acoperis. Aceasta zona le ofera caldura maxima si un loc de ascunzatoare de acces dificil, deci este necesar sa se apeleze la o companie de deratizare pentru a elimina acest tip de daunator.
Sobolanii si soarecii poseda conditii prodigioase pentru a intra in cladiri: agilitate, flexibilitate si viclenie. Ei sunt capabile sa urce, sa inoate, astfel incat sa poata accesa cu usurinta orice colt al casei tale (cum ar fi crapaturile si tevile), oricat de inaccesibile.
Acestea sunt motivele biologice
Rozatoarele sunt incredibil de fertile. Fiecare pereche este capabila sa reproduca pana la 200 de descendenti pe tot parcursul vietii. Rezistenta si adaptabilitatea lor mare le face un daunator extrem de rezistent, care se inmulteste la viteza mare.
Sobolanul isi naste puii de regula in timpul primaverii si verii. Cand vine iarna, au o puieta mare de hranit, iar casa ta este mediul ideal pentru a-si hrani familia numeroasa.
Dincolo de preferintele lor alimentare, rozatoarele sunt capabile sa manance tot felul de obiecte: tesaturi, hartie, plastic, sapun… Tot ceea ce intra in contact cu ei sau cu ramasitele lor biologice, este infectat.
Informatii interesante si mai putin cunoscute despre soareci si sobolani
Unele dintre bolile transmise de sobolani includ:
- Hantavirus – o boala foarte periculoasa care este transportata in urina de sobolan de la sobolanul de orez. Ei pot fi gasiti in locuri precum vestul Statelor Unite. Urina de sobolan se va usca si se va transforma in praf, ceea ce va poate infecta cu virusul. Hantavirusul este, de asemenea, continut in fecalele de sobolan si poate fi transmis chiar si prin muscatura de sobolan.
- Febra muscaturii de sobolan – o boala periculoasa care se transmite prin atingerea sobolanilor sau prin muscarea unui sobolan. Provoaca o inflamatie a pielii si o febra care poate deveni periculoasa.
- Salmonella – cunoscuta si sub denumirea de intoxicatie alimentara. Sobolanilor le place sa se plimbe prin bucatarii si zonele in care se prepara mancarea si, de asemenea, le place sa treaca prin gunoi si fecale in zonele in care exista gunoi si in zonele proprietatii in care locuiesc. Acest lucru poate duce la contaminarea zonelor de preparare a alimentelor si a alimentelor in sine, ducand la contaminarea cu salmonella care poate fi fatala daca este suficient de grava.
- Leptospiroza – o boala bacteriana care poate fi transmisa de un animal infectat, iar boala provoaca febra, frisoane, dureri musculare, dureri de cap si chiar sangerare din plamani. Boala poate deveni grava si poate deveni meningita, care poate fi fatala.
Se stie ca unele boli sunt legate de sobolani, dar nu se transmit direct prin muscatura sau atingere, cum ar fi:
- Ciuma bubonica – desi unele studii au sugerat ca era paduchi transportati de oameni, adevarul este ca sobolanii poarta paraziti despre care s-a demonstrat ca transmit infama Moartea Neagra sau Ciuma Bubonica. Acest lucru poate fi fatal daca nu este tratat rapid si corespunzator.
- Febra capuselor din Colorado – sobolanii poarta adesea purici si capuse, iar unele capuse pot sari apoi specii la oameni si sa muste. Unele dintre riscuri date febra capuselor din Colorado sunt dureri de cap severe, febra mare, frisoane, greata, pierderea poftei de mancare si pot deveni grave si chiar fatale.