Modul in care ar trebui sa te imbraci la fiecare loc de munca tinde sa genereze indoieli, cum ar fi: cand este obligatoriu sa porti uniforma? cine trebuie sa plateasca pentru hainele de lucru? Sau, pot sa ma imbrac oricum vreau? Vezi aici producator uniforme de lucru.
Salariul, orele si hainele de lucru sunt, de obicei, cele 3 puncte cheie inainte de a accepta orice loc de munca. In acest articol vom rezolva unele dintre cele mai frecvente indoieli cu privire la utilizarea hainelor de lucru.
Cand este obligatorie purtarea uniformei la locul de munca?
Utilizarea uniformelor si a hainelor de lucru este obligatorie pentru lucratorii carora le este livrata imbracamintea si este considerata o infractiune grava sa mearga fara ea.
In plus, in calitate de lucrator, aveti obligatia de a o pastra in stare buna si curata, tinand cont de uzura normala datorata utilizarii.
Motivele pentru care trebuie sa purtati o uniforma la locul de munca pot fi foarte variate, deoarece pot raspunde la probleme de siguranta, igiena sau pur si simplu ca semn de identificare.
In aceste cazuri, utilizarea uniformei este specificata in contractul de munca, astfel incat, in calitate de lucrator, sunteti de acord sa purtati o uniforma si sa acceptati ca aceasta este una dintre obligatiile dumneavoastra. Compania este cea care trebuie sa-ti ofere uniforma (sau uniformele), daca acestea se schimba pe tot parcursul anului, asigurandu-te ca hainele de lucru sunt de marimea ta si nu iti ingreuneaza munca confortabil.
Cine trebuie sa plateasca pentru hainele de lucru?
Atat hainele, cat si orice alt element pe care trebuie sa il utilizati la locul de munca (computer, telefon, rechizite de birou…) sunt suportate de companie.
In nici un caz nu ar trebui sa platiti pentru uniforma de care aveti nevoie pentru a lucra decat daca ati abuzat de uniforma pe care compania v-a dat-o si trebuie sa o inlocuiti.
In acest caz, depinde de ceea ce considera fiecare companie, deoarece daca hainele de lucru au suferit daune din cauza manipularii dvs., este posibil ca si compania sa nu isi asume costul.
In orice caz, compania va va oferi aproape intotdeauna o uniforma completa sau piese de schimb uniforme, astfel incat sa puteti purta intotdeauna hainele de lucru in stare buna in timpul zilei. Iti recomandam sa ai grija de hainele tale de serviciu in acelasi mod in care sa ai grija de oricare alte elemente pe care le folosesti la jobul tau.
Pot sa ma imbrac asa cum vreau daca nu exista uniforma de lucru?
In putine ocazii te poti imbraca asa cum iti doresti la locul de munca. Desi utilizarea unei uniforme nu este obligatorie in majoritatea companiilor, exista un cod vestimentar, adica reguli de imbracaminte.
In timpul zilei de lucru faci parte din imaginea companiei si este normal si de inteles ca firma sa aiba anumite reguli despre imaginea pe care doreste sa o ofere clientilor sai. In aceste cazuri, este obisnuit sa se solicite utilizarea unui costum, camasa si sa se evite articolele de imbracaminte, cum ar fi blugi, tricouri, pantaloni scurti sau flip-flops.