In afara climelor tropicale, fiecare locuinta necesita o sursa fiabila de caldura artificiala. In functie de tipul de locuinta, de amplasarea geografica si de bugetul proprietarului, sistemele de incalzire iau diferite forme: conducte de aer fortate conectate la pompe de caldura sau cuptoare centrale, calorifere cu abur conectate la unitati de cazane, plinte electrice si incalzitoare de spatiu electric care se conecteaza direct in prize pentru a numi mai multe.
Cand vremea este rece, caldura este o cheltuiala nenegociabila, indiferent de tipul de sistem pe care il ai. Cu toate acestea, exista mai multe modalitati de a reduce facturile de incalzire, cum ar fi instalarea unui termostat programabil sau ridicarea izolatiei casei.
Daca sunteti dispus si puteti suporta un cost semnificativ avansat, una dintre cele mai bune modalitati de a reduce cheltuielile de incalzire (si amprenta de carbon) este sa inlocuiti un sistem mai vechi, ineficient, cu unul mai nou, mai ecologic. Proprietarii de case si proprietarii doresc sa imbunatateasca eficienta si costurile mai mici apeleaza adesea la incalzitoare radiante cu gaz, o metoda antica de incalzire interioara care castiga admiratia proprietarilor de proprietati care sunt constienti de costuri si eco.
Ce este un sistem de incalzire radiant?
Majoritatea sistemelor moderne de distributie a caldurii, precum radiatoarele si conductele de aer fortat, sunt convective – circuland aerul incalzit printr-un spatiu finit, incalzesc intregul volum la o temperatura dorita. Cuptoarele de gatit functioneaza si pe acest principiu de baza.
In schimb, sistemele de incalzire radiante furnizeaza caldura prin podelele sau peretii unei cladiri, incalzind aerul adiacent numai indirect. Cand sunt instalate doar in pardoseala, sistemele pot fi denumite pur si simplu sisteme de incalzire „in pardoseala” sau „pardoseala”.
Sistemele de incalzire radiante sunt cele mai eficiente ca surse de caldura interioara, fie intr-o zona localizata (cum ar fi o baie), fie intr-o locuinta intreaga. Cu toate acestea, unele afaceri (de multe ori restaurante sau locuri de divertisment) si case de lux utilizeaza caldura radianta pentru terase calde si alte spatii in aer liber.
Oamenii au inteles si au folosit principiul caldurii radiante timp de mii de ani. Romanii au folosit o forma timpurie de caldura radianta in cladirile publice inca din secolul I i.Hr., desi abordarea lor (cunoscuta sub numele de hipocaust ) a fost costisitoare prohibitiv pentru proprietarii de proprietati private. Dovezile arheologice sugereaza ca sisteme similare au fost inventate in Pakistan si in Caucaz inca din secolul al IV-lea i.Hr.
Avantajele sistemelor de incalzire radianta
1. Potential pentru facturi de utilitate inferioara
Sistemele de incalzire radiante adesea scad facturile de utilitate in raport cu sursele de caldura, cum ar fi aerul fortat si aburul. Potrivit specialistilor, sistemele de incalzire prin pardoseala sunt cu pana la 30% mai eficiente decat sistemele cu aer fortat.
2. Fara conducta
Sistemele de incalzire radiante nu necesita o conducta pentru a functiona corect. Si daca casa ta nu are un sistem central de aer conditionat, nu are nevoie deloc de conducte. Proprietarii de case fara conducte au o infrastructura mai putin de intretinut – si o alta linie liniara bugetara de care sa-si faca griji.
3. Mai multe spatii de etaj / Fara registre sau meniuri
In afara de cazan si eventual de supapele de zonare, sistemele de incalzire radiante nu au componente vizibile. Majoritatea celorlalte sisteme de distributie a caldurii utilizate in mod obisnuit au registre, orificii de aerisire, panouri de baza, calorifere sau alte componente vizibile care ocupa spatiul etajului in zona de locuinta a unei locuinte si reduc cantitatea de materiale patrate disponibile pentru decoratiuni, mobilier, depozitare si alte utilizari.
Aceste componente ale sistemului necesita, de asemenea, diferite grade de intretinere si curatare – in special registre si placi de baza, care sunt magneti pentru praf si parul animalelor de companie.
4. O calitate mai buna a aerului interior
Sistemele de incalzire cu aer fortat circula continuu aerul prin conductele si registrele unei locuinte, distribuind rapid alergenii pentru animale de companie, distribuie praful, sporesc mucegaiului si alti alergeni in intreaga structura. Dimpotriva, sistemele de incalzire radiante nu circula deloc in aer si, prin urmare, nu mentin alergenii in aer atat timp cat sistemele cu aer fortat. Aceasta inseamna o calitate mai buna a aerului din interior, o consideratie deosebit de importanta pentru adulti si copii cu alergii, astm si alte afectiuni care pot fi agravate de poluarea in interior.
5. Distributia uniforma a caldurii verticale
Majoritatea sistemelor de incalzire livreaza caldura intr-o camera dintr-un punct focalizat, cum ar fi o aerisire cu aer fortat sau un radiator cu abur, sau o singura parte, cum ar fi un radiator de baza. Zona adiacenta este de obicei cel mai cald loc din camera.
Cu toate acestea, pe masura ce aerul incalzit sau aburul intra in camera, acesta incepe imediat imediat sa se ridice spre tavan si cade doar dupa ce a pierdut o mare parte din caldura. Acest lucru face ca aerul de langa podea sa fie vizibil mai rece decat aerul de la nivelul capului.
In schimb, sistemele de incalzire radiante incalzesc incet camerele de la podele in sus, de la pereti sau din ambele. Suprafetele incalzite incalzesc aerul adiacent la o temperatura relativ scazuta, transferand caldura in alte parti ale camerei intr-un ritm uniform. Aceasta inseamna un contrast de temperatura mai putin vizibil in camere, o stratificare a temperaturii verticala putin inexistenta si camere in general mai confortabile.